Persoanele cu rozacee au adesea pielea foarte sensibilă, astfel că acestea acuză frecvent o mâncărime, o iritație ușoară sau absenţa răspunsului la produsele noi de îngrijire.
Prin urmare, îngrijirea pielii este o parte esențială a tratamentului pentru rozacee.
Există mai multe principii de îngrijire a acestui tip de piele:
Mai puțin înseamnă mai mult! Folosiți cât mai puține produse de curăţare sau hidratare pentru a elimina posibilitatea de iritare și pentru a permite identificarea mai ușoară a unui nou iritant.
Utilizaţi produse dermato-cosmetice non-comedogene, hipoalergenice, fără parfum, fără conservanți.
Curățarea
Produsele de spălare care conţin peroxid de benzoil și acid salicilic, precum și cremele cu retinoizi topici pot fi prea iritante pentru a fi folosite în rozacee.
Dacă aveți pielea uscată, este posibil să nu fie necesar să vă spălaţi faţa cu alte produse decât apa.
Dacă aveți o piele cu tendinţă grasă sau pentru îndepărtarea machiajului şi a cremelor aplicate în timpul zilei, utilizați un demachiant de tip soluție micelară pentru piele sensibilă sau un gel de spălare fără săpun pentru curăţarea feţei.
Curăţaţi faţa o dată sau de două ori pe zi, cu apă rece.
Nu utilizați comprese sau alte materiale abrazive pentru frecat.
Aplicați crema hidratantă în maxim 3 minute de la curăţarea feţei, pentru a potenţa hidratarea acesteia.
Hidratarea
Alegeţi o cremă hidratantă care este hipoalergenică, non-comedogenă și fără parfum.
Dacă aveți roșeață semnificativă a pielii, puteți folosi o cremă hidratantă colorată. Aceste creme hidratante pentru rozacee recomandate de medicul dermatolog au adesea o tentă verde, care contracarează roșeața pielii pentru a reduce aspectul pielii inflamate.
Tratamentele periodice pentru rozacee efectuate în cabinetele specializate de dermatologie pot ameliora și amâna agravarea rozaceei.
Este important să se utilizeze o cremă cu protecţie solară în timpul zilei. Alegeţi una care conține o protecție solară fizică = ecran mineral (dioxid de titan sau oxid de zinc), deoarece ecranul chimic poate irita pielea.
Ori de câte ori încercaţi un produs nou, se recomandă testarea acestuia pe o suprafață mică, fie pe gât, fie pe o parte a feței care poate fi ușor acoperită, timp de o săptămână înainte de a-l utiliza pe toată fața, pentru a se stabili dacă acesta va irita sau nu pielea.